Το Ινστιτούτο συμμετέχει ενεργά σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στη Μικροηλεκτρονική, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα το ΙΜΗΛ συμμετέχει στα ακόλουθα μεταπτυχιακά προγράμματα:
-
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη "Μικροηλεκτρονική", χρηματοδοτούμενο από το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τα παρακάτω πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα:
- Tμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Ερευνητικό Ινστιτούτο Υπολογιστών και πληροφοριακών συστημάτων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
- LPCS/INPG, Grenoble, France
Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει το 1999. Είναι διάρκειας 1 ½ χρόνου και έχει δύο κατευθύνσεις:
- τεχνολογίας κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και
- σχεδίασης ολοκληρωμένων κυκλωμάτων,
και οδηγεί στην απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου (Μάστερ). Ο αριθμός των φοιτητών είναι 15 ανά έτος και κατεύθυνση. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση στην τεχνολογία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με βάση το πυρίτιο αλλά και τη σχεδίαση VLSI κυκλωμάτων. Η ύλη των μαθημάτων καλύπτει τη φυσική ημιαγωγικών διατάξεων, αναλογική και ψηφιακή σχεδίαση VLSI κυκλωμάτων, μεθόδους κατασκευής και χαρακτηρισμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, υλικά μικροηλεκτρονικής, αλλά και υπολογιστικές τεχνικές για μοντελοποίηση διαδικασιών και διατάξεων. Οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο σχεδιασμού, κατασκευής και χαρακτηρισμού μικρο- και νανοδιατάξεων για χρήση σε μικρο- και νανοτεχνολογίες.
Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού προγράμματος: http://cgi.di.uoa.gr/~vlsi/index.htm
-
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε "Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία", σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2003. Το Ινστιτούτο υποστηρίζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα παρέχοντας μαθήματα σε ειδικά θέματα (Διεργασίες πυριτίου, χαρακτηρισμός διατάξεων, νανοηλεκτρονικές διατάξεις) και εκπαίδευση στα εργαστήρια του Ινστιτούτου.
Περισσότερες πληροφορίες: http://nn.physics.auth.gr/
-
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε "Μικροσυστήματα και Νανοδιατάξεις", σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Το Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής παρέχει εκπαίδευση στα εργαστήρια του καθώς και μαθήματα και διαλέξεις σε ειδικά θέματα.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.physics.ntua.gr/micronano/
-
Μεταπτυχιακό και διδακτορικό πρόγραμμα "Φυσική και Τεχνολογικές εφαρμογές", σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Η διάρκεια για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου είναι 2 χρόνια και ο αριθμός των φοιτητών είναι 30 ανά έτος. Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση στη Εφαρμοσμένη Φυσική. Το Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής υποστηρίζει το πρόγραμμα παρέχoντας διδασκαλία στη Φυσική Ημιαγωγικών διατάξεων, Διεργασιών κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και υπολογιστικής Φυσικής.
Περισσότερες πληροφορίες: http://socrates.mechan.ntua.gr/temfe/section_infobbf4.html
|